Misjonsturer gir mersmak

En del av teamet som var i Bystřice i Tsjekkia. Fra venstree: Jakub Klus, Tor Håkon Aarbø, Dawid Klus og Marit Delin.

Marit Delin (22) er en av seks ungdommer som i sommer var med på misjonstur til Tsjekkia, den første turen i regi av det nye reiseprogrammet Åpen Verden. – Trosstyrkende, forteller hun. 

Tekst: Arne Sæteren – Foto: Elisabeth Dørdal og Marit Delin – Publisert 12.12.2023

Åpen Verden er et konsept som Normisjon, Acta – barn og unge i Normisjon, organisasjonens bibelskoler og fire menigheter står bak. Startskuddet gikk på Bibelskolen i Grimstad med Boot Camp i slutten av juni i år, og få dager etter reiste fire team på tur til Tsjekkia og ett team til Ecuador. Ecuador og Tsjekkia er begge Normisjons vennskapsland, hvor det drives lokalt arbeid. 

– Trosstyrkende

Marit Delin fra Grimstad tar lærerutdanning i Bergen. Hun har tidligere gått på Bibelskolen i Grimstad og var også med et team fra Norkirken der til Tsjekkia. Årets tur gikk til byen Bystřice, der de var sammen med et team med tsjekkiske ungdommer. 

– Hvordan opplevde du turen? 

– Opplegget de hadde laget for oss var veldig bra, og vi fikk møte mange mennesker. Oppholdet var lærerikt og trosstyrkende, både for oss og vertskapet vårt, forteller hun, og fortsetter: 

– Om formiddagene besøkte vi skoleklasser på ungdomsskoletrinnet, og vi hadde blant annet engelskundervisning for dem. Elevene ble invitert til sosiale samlinger i kirken om kveldene, og noen av dem kom. Vi var også på fotballbanen og på gata og inviterte til disse samlingene. 

– Skikkelig gira 

Marit Delin forteller at det lokale teamet gjorde inntrykk på henne. 

– Det var fint å se deres engasjement og hjerte for ungdommene i Tsjekkia. De var skikkelig gira for å gjøre noe på ungdommens premisser, og på samlingene i kirken var det både vitnesbyrd og andakt. 

Tor Håkon Aarbø og Mathilde Bjarnastein forklarer en lek under «Norwegian Night» med ungdommene.

– Ga turene til Tsjekkia mersmak på misjon? 

– Jeg blir gjerne med på flere slike turer. Vi er bare så vidt i gang, og jeg vil gjerne være med og bidra. Slik jeg kjenner det nå, er det korttidsmisjon som er aktuelt for meg. Om det blir lengre opphold senere, vet jeg ikke. Jeg er åpen for å gå dit Gud leder meg, sier Marit Delin. 

Vil inspirere og utruste 

Norkirken Vennesla er en av menighetene som står bak Åpen Verden. Kristian Nesbu Vatne, en del av pastorteamet der, forteller at tanken med dette tilbudet er å legge til rette for, inspirere og utruste til misjon i praksis for familier, unge og voksne. 

– Hvordan har interessen for turene vært? 

– Interessen er bra og vi har flere interesserte enheter i Normisjon som kan tenke seg å være med. Hensikten er ikke å bli et misjonsreisebyrå, men å bygge et nettverk hvor folk kan koble på sine planlagte misjonsreiser. Vi opplever at mennesker med hjerte for misjon har fått en arena i Normisjon for å snakke, be og gjøre misjon, sier han og legger til: 

– Har du og din sammenheng planlagt en misjonstur, er det bare å ta kontakt med oss kan vi se om den passer inn.